ΥΔΡΕΥΕΙΝ

Κλασσικός θερμοσίφωνας VS ταχυθερμοσίφωνας

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε με πραγματικά δεδομένα το ερώτημα για το ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή ανάμεσα στον κλασσικό θερμοσίφωνα και στον ταχυθερμοσίφωνα.

Υπάρχει στην αγορά η φήμη ότι οι ταχυθερμοσίφωνες είναι οικονομικοί ενώ οι κλασσικοί όχι.

Είναι πραγματικά αληθινή αυτή η φήμη; Είναι οι κλασσικοί θερμοσίφωνες πεταμένα λεφτά;

Αν το δούμε μονόπλευρα δηλαδή από την μεριά του θέματος της κατανάλωσης ενέργειας με ημερήσιο ρεύμα τότε κερδίζουν με διαφορά οι ταχυθερμοσίφωνες .Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά!

Oι ταχυθερμοσίφωνες είναι μικρότερης κατανάλωσης αλλά έχουν μεγάλο κόστος απόκτησης και μικρή εγγύηση συνήθως 2 έτη. Οι κλασσικοί πχ ELCO κατασκευάζονται στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους ταχ/νες που είναι από Κίνα ως ΕΕ. Ακόμα οι ταχ/νες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο νυκτερινό ρεύμα αλλά μόνο στο ημερήσιο επειδή δεν αποθηκεύουν ενέργεια.Έτσι όποιος θέλει να κάνει μπάνιο το πρωί μεταξύ 08:00-15:00 και από τις 17:00-02:00 θα κάνει με ημερήσιο. Με τον κλασσικό μπορούμε να τον ανάβουμε με το νυκτερινό και να έχουμε το ζεστό νερό όποτε το θελήσουμε.Οπότε αν συγκρίνουμε τα κόστη του ρεύματος του ταχ/να σε ημερήσιο και του κλασσικού με νυχτερινό να διαπιστώσουμε ότι είναι τα ίδια με μικρή υπεροχή του κλασσικού !

Έτσι μια πραγματική σύγκριση αγοράς θερμοσίφωνα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής δεδομένα: κόστος αγοράς , κόστος εγκατάστασης,κόστος κατανάλωσης ρεύματος, χρόνια εγγύησης.

Στο άρθρο μας χρησιμοποιούμε τα εξής δεδομένα:

Ζητούμενο νερό 80 λίτρα , θερμοκρασία 55°C καθώς και κόστος αγοράς και τοποθέτησης σε συνάρτηση με τα χρόνια εγγύησης που δίνει ο κατασκευαστής που τα εκλαμβάνουμε ως αληθινή διάρκεια ζωής.

Ταχυθερμοσίφωνας 8.8kw :

κόστος αγοράς με τοποθέτηση 375€ , χρόνια ζωής βάσει εγγυήσεως 2 , Λίτρα που παράγει /min 5,5 , Χρόνος για ζητούμενα λίτρα σε min 14,55 , Κατανάλωση ενέργειας kw/h 2,13 , Κόστος ημερήσιου 0,43 € ,Κόστος νυχτερινού  0,21 € , κόστος αγοράς ανά ημέρα/ζωής 0,51 € , κόστος συνολικά αγορά+ρεύμα ημ. 0,94 € ,κόστος συνολικά αγορά+ρεύμα νυχτ. 0,73 €

Ταχυθερμοσίφωνας 23kw τριφασικός :

κόστος αγοράς με τοποθέτηση 407€ , χρόνια ζωής βάσει εγγυήσεως 2 , Λίτρα που παράγει /min 9,8 , Χρόνος για ζητούμενα λίτρα σε min 8,16 , Κατανάλωση ενέργειας kw/h 2,45 , Κόστος ημερήσιου 0,49 € ,Κόστος νυχτερινού  0,24 € , κόστος αγοράς ανά ημέρα/ζωής 0,56 € , κόστος συνολικά αγορά+ρεύμα ημ. 1,05 € ,κόστος συνολικά αγορά+ρεύμα νυχτ. 0,80 €

ELCO TITAN 80lt 3.7kw

κόστος αγοράς με τοποθέτηση 212€ , χρόνια ζωής βάσει εγγυήσεως 10 , Λίτρα που παράγει /min 1,2 , Χρόνος για ζητούμενα λίτρα σε min 67 , Κατανάλωση ενέργειας kw/h 4,11 , Κόστος ημερήσιου 0,82 € € ,Κόστος νυχτερινού 0,41 € , κόστος αγοράς ανά ημέρα/ζωής 0,08 € , κόστος συνολικά αγορά+ρεύμα ημ.  0,90 € € ,κόστος συνολικά αγορά+ρεύμα νυχτ. 0,49 €.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *